Staal versus beton

Welk materiaal voor de structuren van je gebouw?

Heb je je al eens nagedacht uit welk materiaal de structuren van je gebouw zouden bestaan? De keuze valt meestal op staal of beton, maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze materialen? Welk materiaal kies je het best? Beton heeft een vrij grote intrinsieke brandweerstand (ongeveer een uur). Staal heeft slechts een intrinsieke brandweerstand van een kwartier.

Dit is dus veel minder dan beton, wat echter niet wil zeggen dat je sowieso voor een betonstructuur moet opteren. In sommige gevallen is staal immers het beste materiaal om je brandweerstand te halen, al zal je de brandweerstand van je stalen structuur dan wel nog moeten verhogen. Dit kan je doen door brandwerende verf of beplating aan te brengen, door je structuur op te vullen met gewapend beton of door te gaan overdimensioneren.

Brandweerstand van beton en staal

Betonnen kolommen kunnen mits enige ingrepen tot twee uur weerstaan aan brand. Voordakliggers ligt de maximale brandweerstand echter al vier keer lager. Het nadeel van een betonstructuur is dat je niet ziet wanneer hij begint in te vallen, wat de bluswerken voor de brandweer toch wel erg gevaarlijk is maakt. Stalen structuren geven wel blijk van schade en kondigen een eventuele instorting aan. Bovendien storten ze in naar binnen, wat een groot voordeel is voor de brandweer. Het gevaar om bedolven te worden onder zware structuren bestaat namelijk niet, waardoor men de bluswerken van veel dichterbij kan uitvoeren. Voorts zijn betonnen dakliggers volledig dicht en kunnen ze de werking van RWA- en sprinklerinstallaties bemoeilijken.

Je hebt minder mogelijkheden en moet soms diep in de portefeuille tasten (bijvoorbeeld meer afzuigsystemen implementeren, zwaardere funderingen leggen,...) om alles in orde te krijgen. Toch wordt algemeen aangenomen dat een betonstructuur minder risico's inhoudt, wat zich ook vertaalt in een lagere verzekeringspremie.

Ons Advies: Gebouwen die een grote brandweerstand moeten halen (bijvoorbeeld erg hoge gebouwen), bouw je best in beton. Moet je echter geen brandweerstand halen (bijvoorbeeld bij industriële hallen), dan kan je bestvoor staal opteren. Staal is zeker niet altijd nadelig ten opzichte van beton, temeer omdat er voor bepaalde gebouwen geen brandweerstand gehaald moet worden.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication