Sprinklers

Definitie

Een sprinklerinstallatie is een vast aangebrachte brandblusinstallatie die beginnende branden detecteert, signaleert en tracht te blussen. Sprinklers zijn sproeiknoppen aan het plafond die water sproeien indien deruimtetemperatuur een bepaalde kritieke grens overschrijdt. In elke sprinkler zit een glaspatroon met een gekleurde vloeistof die reageert op de omgevingstemperatuur.

SprinklersBij brand stijgt de temperatuur en zet de vloeistof uit, waardoor het glaspatroon stuk springt. Dit maakt de weg vrij voor het water.

Wanneer treden Sprinklers in werking?

SprinklerZe treden erg snel in werking en dat op erg lokale basis (enkel de sprinklers in de heel nabije omgeving van de brand treden in werking), waardoor zowel

de brand- als de waterschade beperkt blijven. Ze sproeien haast evenwijdig met het plafond om de hete gassen die zich daar verzamelen voldoende af te koelen. Voor een sprinklerinstallatie heb je niet enkel de sproeiknoppen, maar ook leidingen, een waterbuffer, een watertank en een pompinstallatie nodig. Vandaar dat sprinklers vrij duur zijn.

Sprinklers in werking

Bekijk zeker onderstaand filmpje waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe een Sprinkler in werking treedt.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication