Passieve maatregelen

Passieve maatregelen inzake brandveiligheid

In dit gedeelte bespreken we de passieve maatregelen die je kan nemen om brandveilig te bouwen. Volgende onderwerpen komen o.a. aan bod: Compartimenten, brandwanden, structuren en materialen (staal - beton - hout), vloeren, wanden, brandveilig ontwerpen en akoestiek en isolatie.

Wat is het verschil tussen passieve en actieve maatregelen?
Passieve maatregelen zijn vooral gericht op het binnen de perken houden van een volledig ontwikkelde brand. Het zijn maatregelen die hun dienst bewijzen nadat een flash-over opgetreden is. Ze zorgen ervoor dat de schade beperkt blijft tot één compartiment gedurende een bepaalde tijd. Daarom worden ze passieve maatregelen genoemd: je hebt zelf niks in de hand.Vanaf een 'flash-over', kan je eigenlijk alleen maar de schade proberen te beperken en zorgen dat de volledig ontwikkelde brand beperkt blijft tot één compartiment. Via passieve maatregelen laat je het uitbranden van één compartiment in feite gecontroleerd verlopen.

Actieve maatregelen daarentegen zijn er op gericht om te zorgen dat er geen flash-over optreedt of dat het tijdstip van een flash-over uitgesteld wordt. Deze maatregelen zorgen er dus voor dat de brand zich niet volledig kan ontwikkelen.

Op die manier zijn actieve maatregelen een manier om je bedrijfscontinuïteit te beschermen omdat de brand zich niet volledig kan ontwikkelen. Bij een passieve maatregel is er sowieso een deel van je bedrijf beschadigd door de brand en kan er bijgevolg een mogelijke werkonderbreking zijn.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication