Brandveilig ontwerpen

Ontdubbelde draagstructuur

Het spreekt voor zich dat een architect al bij het maken van het ontwerp meer dan voldoende aandacht dient te besteden aan brandveiligheid. Ingrepen die nadien nog moeten gebeuren, komen in principe altijd te laat. De veiligheid is kleiner, en bovendien draait het meestal veel duurder uit. Een voorbeeld van een op brandveiligheid gericht ontwerp is een gebouw met een ontdubbelde draagstructuur (oftewel: een brandscheiding tussen de delen van het gebouw die verschillende functies hebben
en die dus ook aan een andere wetgeving gebonden zijn).

De meest voorkomende vorm van dit procedé is het vasthechten van de twee afzonderlijke structuren aan een scheidende brandwand door middel van brandankers. Deze smelten bij een bepaalde (kritieke) temperatuur, wat ervoor zorgt dat de structuren los van elkaar komen te staan. De kans dat het ene gedeelte (bv. een kantoor) ook verwoest wordt wanneer het andere (bv. een bedrijfshal) in lichterlaaie staat of instort, is dan veel kleiner.

Voorbeeld uit de praktijk

Een recent voorbeeld uit onze eigen ervaring zette dit nog eens extra in de verf: het afgebrande gebouw bestond uit één structuur die weliswaar voldoende brandwanden had, maar die – eens het eerste deel naar beneden gekomen was – toch helemaal ten gronde ging. De schade had mits een ontdubbelde structuur waarschijnlijk beperkt kunnen worden tot 40 procent, maar nu verspreidde de brand zich erg snel naar de andere delen van het gebouw, met een ware catastrofe tot gevolg.

Ons advies: Hoewel een ontdubbelde structuur een extra investering vraagt, raden we je sterk aan om er niet op te besparen. Mocht er ergens in je bedrijfsgebouw brand uitbreken, dan is er nog een goede kans dat de delen met een andere functie gespaard blijven. Dit kan op het eind van de rit het verschil maken tussen een heropleving of een faillissement van je onderneming.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication