Brandproeven

Brandproeven om de brandweerstand te achterhalen

Brandproeven zijn een goede manier om de brandweerstand van specifieke structuren te achterhalen. Men onderwerpt ze aan brandsimulatie en bekijkt zo hoe ze scoren op het vlak van weerstand (R), vlamdichtheid (E) en thermische isolatie (I). Brandproeven hebben echter ook nadelen. Ze zijn in de eerste plaats vrij duur, en verder zijn er ook beperkingen voor de lengte van de geteste structuren. Tot slot is het meestal niet mogelijk om verbindingen met andere structuren te simuleren.

Tegenwoordig zijn er echter rekenmethodes ontwikkeld om mechanische en thermische belasting van structuren in beton, staal, staal/beton, hout, metselwerk en aluminium in te schatten. Op die manier kan je de brandweerstand van dergelijke elementen meteen definiëren. Deze zijn te vinden in de delen van de Europese eurocodes die betrekking hebben op het gedrag bij brand.

Enkele softwareprogramma’s die je helpen bij het berekenen van die thermische en mechanische belasting, zijn Elefir (Universiteit Luik), Potfire (voor stalen kolommen die met beton gevuld zijn) en Ozone (voor profielen en beton). Bovendien staan op de website van ArcelorMittal ook enkele (gratis) downloadbare programma’s die je erbij kunnen helpen.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication